moravanka v L'poolu :-)

A co jiného bych měla mít na mysli než Vánoce, které právě dnes propukly.

Jaký to úžasný čas. Nákupní horečka konečně utichla a v mnoha domácnostech se chystá opulentní hodování, po kterém pak v některých případech přijde nechutná kocovina z přemíry pochutin a také vědomí, kolik peněz se zase zbytečně vyhodilo na pouhé 3 sváteční dny v roce. Kolikpak asi dětí zase dnes večer hodí rodičům k nohám dárek, který se jim nebude líbit, a kolik z nich bude ječet, že tenhle krám nechtějí protože v katalogu, odkud pro ně dnešní Vánoce přicházejí, si vybraly jiný drek a tento nechtějí ? Kolik z nich bude zase zavaleno všemi těmi – i – přístroji kvůli kterým se jejich nemyslící rodiče často i zadluží jen aby jejich dítko netrpělo pocitem, že je ve srovnání se svými spolužáky chudé ? Vždytˇ takový normální, obyčejný mobil se kterým se jen telefonuje a zprávuje už dávno není dostatečně cenný na to, aby stačil jako průkazka mezi dětskou elitu. A v kolika rodinách z toho pak budou zase hádky až takto bohatě obdarovaný potomek odmítne komunikovat s rodinou, či nedej bože ještě i s něčím pomoct v domácnosti, protože přeci díky své nové technické hračce nemá na nic víc čas ani náladu a vděčnost za rodičovskou péči se dnes nenosí. Do toho v televizi pořád stejný, stokrát omletý brak a žebravé koncerty nebo inzeráty na pomoc Africe, kde se vám zrovna když jste nejvíc přejezení míhaji před hodováním unaveným zrakem obrázky umírajících černošských dětí. Do toho kvílí farizej Bono a Geldof se svým Matka Tereza styl songem “Do they know it’s Christmas time at aaaaaaaaaaaaaaallllllllllllllll“……

Už je tady zas, ten vánoční čas, radujte se veselte se. Halelujá !

Tak a tedˇ jistě vypadám jako nepřítel Vánoc. Ale kdepak, nic nemůže být víc vzdáleno pravdě. Zastávám názor, že jaký si to kdo udělá, takový to má no a když se chce někdo kvůli Vánocům i ničit, jeho věc. Já mám tu výhodu, že to mám zařízeno po svém a můžu si dělat co chci.

A protože díky svátkům není ani práce, ani škola, mám konečně čas taky na čtení i jiných věcí než jsou odborné termíny a scripta a taky snad i na blog.

Tak vám všem ještě na poslední chvíli přeji co nejhezčí Vánoce.

November 2014a 087ab

Comments on: "Už jsou tu zase – od SZK" (5)

  1. samazakanalem said:

    Jen tak pro upresnění, ten portrét co je za vánočním stromkem je jistý John Middleton, ve sve době obecně známý jako Childe of Hale (to -e- za -d- není pravopisná chyba, takto se toto slovo psalo ve staré angličtině). Žil v letech 1573 – 1620 (některé prameny udávají o několik let více) a to v obci na okraji dnešního Liverpoolu která se jmenuje Hale. Legenda praví, že byl vysoký asi 2.7 m, nejnovější výzkumy však udávají “jen“ asi 2.4 m. Proto se mu říká také Giant of Hale, tedy Obr z Hale. Jelikož blízký Speke Hall, tudorovský manor house býval místem kam občas docházel, visí tam jeho portrét v bývalé hlavní vstupní hale která se zachovala v prakticky nezměněné podobě tak, jak byla postavena. Na tomto obraze, který je údajně věrnou podobou Johna Middletona, mimo jiné zaujme i velikost jeho rukou. O Childe of Hale bych tu časem chtěla také něco napsat a doprovodit to fotkama, nechám tedy toto téma na nějakou pozdější dobu.

    Jinak ve Speke Hallu se smí fotit, ale jen bez blesku. Navíc v Británii se takovéto památky prezentují věsměs v pološeru, asi aby je neničilo světlo. Tudiž je docela obtížné tam udělat slušnou fotku.

  2. Witch said:

    Dalo to práci, ale už vím, co vidím 🙂
    Přeji Vám hezké a klidné Vánmoce a hlavně pevné zdraví a dost sil na zápolení s právy 🙂

    • samazakanalem said:

      Diky Witch, Vam uz ted muzu poprat tak leda uspesny pristi rok, nebot Vanoce jsou za nami. Prominte, na vic nebyl cas.

      No a s temi pravy, kdyby to bylo jen toto. Ono je toho vic, prava jsou jen hlavni tema zkousek a k tomu je jeste v sirsim okruhu neco z mediciny plus lokalni sprava. Zatim se zkousky darily ale toto uz bude trosku jina liga, takze se konecne musim poradne ucit. Dal bych to s dovolenim ani moc nerozpitvavala. Uvidi se pristi rok jak to pujde. Nejak tragicky to ale neberu. Vim, ze z minulyho rocniku udelal uspesne vsech 6 casti zkousek z deseti lidi jen jeden, toz nebude az takova ostuda kdyz z neceho tez rupnu :-). Pisu to sem hlavne jako odpoved na dotazy nekterych lidi co se mnou je, ze nedelam blog atd. Maji obavy ze se deje neco zlyho. Vubec ne. Proste se mi nekdy nechce a nebo nemam cas, ale ted si rikam, ze tu s tim snad zase obcas nejak pohnu.

      Za ten odkaz na knizku dekuji, mrknu se na to.

      • Witch said:

        Vzhledem k tomu, že mám velikou slabost pro všechny statečné odvážlivce, co se pouštějí do studia, mohutně držím palce a jsem vždy k dispozici. Rupnout opravdu není hrůza. Patří to k životu. Když si vzpomenu, jak jsem měla odřené uši ze statistiky a slibovala, že ji fakt nikdy dělat nebudu – a pak jsem měla šetření u bakalářky a starý pán byl hlavou komise… Život tedy dělá leccos 😉

  3. samazakanalem said:

    Jo mimochodem, ta fotka by se mela zvetsit kdyz se na ni klikne.

Napsat komentář